Participatie wordt ge(s)maakt

DORP inZICHT

Bewoners en bestuur werken samen aan leefbare dorpen en werken hierbij met de methodiek DORP inZICHT

Een methodiek voor en door bewoners

  • DORP inZICHT laat de bewoners aan het woord. Zij zijn het best geplaatst om aan te geven wat het leven en wonen in hun woonplaats aangenamer kan maken. Een vragenlijst voor alle inwoners vanaf 12 jaar zorgt ervoor dat de noden en behoeften van alle dorpsbewoners op een eenvoudige manier in kaart worden gebracht.
  • DORP inZICHT wordt uitgevoerd door de bewoners zelf. De methodiek biedt de bewoners alle nodige hulpmiddelen om het onderzoek in hun dorp zelf op te starten en uit te werken. 

 DORPinZICHT steunt op twee pijlers

  1. Onderzoeken van de leefbaarheid van het dorp
    DORP inZICHT is een instrument om de leefbaarheid te onderzoeken. Leefbaarheid omvat alle aspecten die de kwaliteit van het leven en samenleven in een lokale gemeenschap mee bepalen. Dit onderzoek gebeurt via een vragenlijst waarin verschillende leefbaarheiddomeinen worden bevraagd.
  2. Werken aan de toekomst van het dorp
    DORP inZICHT is meestal een schakel in een veranderingsproces van het dorp. De resultaten van het onderzoek vormen een ideale basis om verder te werken aan de leefbaarheid van het dorp.
    DORP inZICHT nodigt bewoners uit om deel uit te maken van dat veranderingsproces en, samen met gemeentebestuur en andere actoren, ook verantwoordelijkheid op te nemen en actief mee te werken aan het verbeteren van de leefbaarheid in hun eigen dorp.

 “De stap die het gemeentebestuur heeft gezet door met DORP inZICHT in zee te gaan is niet vrijblijvend. Het is een unieke kans om de veelbesproken kloof tussen burger en bestuur te helpen dichten.”

Meer info?

www.dorpinzicht.be

De rapporten van toepassingen in onze projecten in West-Vlaanderen zijn eveneens te raadplegen op de website van DORP inZICHT:

Desselgem (Waregem), Doomkerke en Kruiskerke (Ruiselede), Ettelgem (Oudenburg), Houtave (Zuienkerke), Kanegem en Schuiferskapelle (Tielt), Ramskapelle (Nieuwpoort), Reningelst en Haringe (Poperinge), Sint-Jan (Wingene), Sint-Pieterskapelle, Schore, Mannekensvere, Slijpe, Leffinge (Middelkerke), Steenkerke (Veurne), Esen en Pervijze (Diksmuide), Emelgem (Izegem)

Interessant om lezen