Participatie wordt ge(s)maakt

Cultuur

Het verleden bindt het heden. Wanneer je projecten opzet rond de geschiedenis van je dorp, buurt of wijk, kan je vaak heel wat mensen bereiken.

 • De bewonersplatforms van Haringe en Abele namen deel aan het initiatief van Dorp met Toekomst. Beide bewonersplatforms gingen samen met de lokale verenigingen op zoek naar een originele manier om de bewoners samen te brengen.
  • In Abele stond de landsgrens, die midden door het centrum loopt, centraal. Vanuit deze unieke eigenheid sloegen de verenigingen van Abele (Poperinge) en de Franse buurgemeente Boeschepe de handen in elkaar om een kennismakingsfeest te organiseren waarbij de typisch Belgische en Franse leefgewoonten met elkaar werden gedeeld en beleefd.
  • In het dorp Haringe stond de geschiedenis met de vele spannende smokkelverhalen centraal. Samen met de dorpsbewoners bracht men dit stukje geschiedenis opnieuw tot leven.
 • Vanuit het bewonersplatform van Reningelst (Poperinge) wilde men een nieuwjaarsreceptie organiseren om de start van het nieuwe jaar samen met de bewoners te vieren. Deze receptie werd aangekleed met een tentoonstelling van de beeldbank, waarbij oude foto’s van het dorp werden voorgesteld. Verschillende inwoners werkten mee aan de beeldbank. Dit initiatief bracht heel wat mensen op de been en was zowel interessant voor jong als oud.
 • Met de lagere school verdween in Oostkerke (Diksmuide) meteen ook een belangrijke stek voor spontane ontmoeting in het dorp. Geen praatjes meer aan de schoolpoort, geen spelende kinderen meer hoorbaar op schooldagen. Vele van de dorpsbewoners sleten hun broek op die schoolbanken. De verhalen zijn talrijk en leken een goede basis om mensen bijeen te krijgen. In samenwerking met de archiefdienst van de stad werden twee namiddagen georganiseerd waarop dorpsbewoners met hun oude schoolfoto’s konden langskomen. Een groot succes!

Enkele tips bij cultuur

 • Probeer in te haken op culturele of geschiedkundige gebeurtenissen, zoals bv. 500 jaar bestaan van het dorp, herdenking van een belangrijke gebeurtenis …
 • Een dag terug in de tijd: ‘terug naar 19..’

Partners

 • Neem contact op met de cultuurdienst, archiefdienst, bibliotheek …
 • Ga op zoek naar lokale subsidiekanalen voor culturele activiteiten